Neem contact op
← Terug naar nieuws

Gezocht: nieuwe Bagelbaas voor Bagels & Beans Zeist

Negen jaar geleden besloot franchisenemer Marloes haar langgekoesterde droom na te jagen: een eigen lunchroom openen. De keuze voor Bagels & Beans was snel gemaakt. Sinds het openen van haar vestiging in Zeist heeft ze geen moment spijt gehad. Het serveren van bagels, koffie en geluk zorgt namelijk niet alleen voor blije gasten, maar zorgt er ook voor dat zij zelf elke dag met een glimlach naar het werk gaat.

In een persoonlijk interview deelt Marloes haar verhaal, ervaringen én de kans die er nu ligt voor een nieuwe ondernemer.

Foto Marloes

Ik heb het nog nooit gedaan...

... dus ik denk dat ik het wel kan

Het openen van een eigen horecazaak was voor Marloes en haar partner Marc niet iets wat ze eerder hadden gedaan. Ondanks dat zij beiden geen jarenlange ervaring of opleiding in de horeca hadden, wist Marloes dat ze ervoor moest gaan. “Ik heb mijn passie en mijn hart gevolgd. Daar kan geen opleiding tegenop.”

Er werd nog even getwijfeld tussen een volledig eigen concept opzetten of een franchiseformule, maar na een informatieavond van Bagels & Beans was de keuze gemaakt. “Het voelde gewoon zó goed: de sfeer, het goed uitgedachte concept, de ondersteuning van een ervaren organisatie en de persoonlijke aandacht waar Bagels & Beans voor staat, paste helemaal bij mij. Alles klopte.”

Van Zeeland (terug) naar Zeist

Dat het concept paste, was duidelijk. Maar waar open je je eigen vestiging dan? Na een aantal jaar in Zierikzee te hebben gewoond wilde Marloes, geboren en getogen in Baarn, terug naar haar roots. Dat er op dat moment een ‘bagelkans’ in Zeist lag, paste voor haar perfect. “Zeist is officieel dan wel een stad, maar heeft het fijne gevoel van een dorp. De mensen kennen elkaar en er komen veel vaste gasten.”

Dat het pand goed voelde, hielp ook mee. “Het is op het eerste gezicht misschien niet super karakteristiek, maar zodra je binnen loopt voel je dat het klopt. Er is ontzettend veel lichtinval door het glazen front van 10 meter breed en we hebben een prachtig terras direct voor de deur met de hele dag door zon. Ook heeft het pand voor mij precies de juiste grootte, met 44 zitplaatsen binnen en 31 plekken buiten. Het is overzichtelijk en efficiënt te runnen. Je hebt er écht contact met je gasten.”

Marloes heeft de afgelopen jaren gemerkt dat er steeds meer mensen vanuit Utrecht naar het groeiende Zeist komen. Het is een aantrekkelijke plek voor jonge gezinnen uit Utrecht, die graag buiten de deur lunchen en koffie drinken. Niet alleen het aantal inwoners groeit, ook bedrijven kiezen vaker voor Zeist als vestigingsplek. Hierdoor zijn de vaste gasten niet alleen omwonenden, maar wordt er ook vaak gewerkt of zakelijk geluncht.

bb6413db94eee60d9cb846da71e65f6e

Huiskamergevoel

Toen Marloes en Marc in 2016 begonnen met het bagelavontuur, stonden de Zeistenaren te springen. “We waren één van de eerste plekken waar mensen terecht konden voor écht goede koffie en het vertrouwde, knusse huiskamergevoel waar Bagels & Beans bekend om staat. Sommige gasten die inmiddels verhuisd zijn naar andere gemeentes, komen zelfs nog regelmatig langs voor die fijne sfeer.” Dat is dan ook wat Marloes een van de leukste dingen vindt aan haar werk. Het contact met de gasten en de warme band die je met elkaar opbouwt. ‘Je kunt met een lekkere koffie en glimlach echt het verschil maken in iemands dag.’

Never a dull moment

Waarom Marloes ervoor koos franchisenemer te worden? Simpel: het geeft haar veel voordelen. “Enerzijds is het echt je eigen plek en hou je veel regie in handen. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen en trainen van je eigen team, inspelen op lokale kansen en activiteiten en sturen op je eigen cijfers. Dat maakt mijn werkdagen afwisselend en blijft mij als ondernemer uitdagen. Tegelijkertijd vind ik het fijn dat ik zelf niet urenlang hoef na te denken over een concept of nieuwe recepturen. Dat wordt allemaal geregeld vanuit het merk. Hierdoor kan ik mij richten op de sfeer,  kwaliteit en kansen in míjn vestiging, en dus op mijn gasten.”

De kracht van samenwerken

De match die je als franchisenemer voelt bij de formule is wel cruciaal vertelt Marloes. “Het merk past perfect bij me. Ik hou van biologische, eerlijke producten, waar Bagels & Beans voor staat. Ook de warme sfeer en gastvrijheid liggen heel dicht bij mijn persoonlijkheid. Daarom werkt het voor mij zo goed. Als de juiste klik er is, kan er echt een 1+1=3 effect ontstaan. Als lokale ondernemer en landelijke organisatie kun je samen de krachten bundelen.

Centrum_Zeist_Oktober_2022_064

Serveer jij binnenkort je eigen bagels, koffie en geluk in Zeist?

Na negen hele fijne en leerzame jaren wil Marloes zich binnenkort gaan richten op haar andere passies en een nieuw pad inslaan. ‘Ik hoop onze mooie en goedlopende vestiging in Zeist over te dragen aan iemand die er net zo veel plezier aan gaat beleven als ik en samen met het bestaande team verder wil bouwen aan het succes van de vestiging. Iemand die het huiselijke gevoel en de fijne plek voor al die vaste gasten in Zeist met liefde en passie wil voortzetten’.

Durf te dromen...

... én te doen!

Marloes haar laatste tip: “Heb je net als ons misschien nog geen horeca- of ondernemerservaring? Laat je daar niet meteen door afschrikken. Als het gevoel klopt, kan er vaak meer dan je denkt! Durf je idee of droom te onderzoeken. Wij werden destijds ook niet in het diepe gegooid, maar kregen veel begeleiding vanuit Bagels & Beans’’. Voor nieuwe ondernemers heeft Bagels & Beans, naast een uitgebreid en vrijblijvend traject vooraf, een 6-weeks inwerkprogramma waarin alle kneepjes van het bagelvak worden geleerd. Van operationele vaardigheden als bagels beleggen en latte art, tot het doen van bestellingen, roosters maken en sturen naar een optimaal bedrijfsresultaat.

Extra leuk: dat inwerken gebeurt grotendeels bij Marloes zelf in de vestiging in Zeist. ‘Zo kan ik al mijn lokale kennis doorgeven, zorgen voor een warme overdracht en een zachte landing. Én leert iemand het team en de gasten meteen kennen. Win-win.’

Enthousiast geworden door Marloes haar verhaal en ben je nieuwsgierig hoe het zou zijn om je eigen plek vol Bagelliefde in Zeist te runnen? Loop gerust eens binnen bij Marloes in de vestiging.

Cathy_5
Naar nieuws